среда 17 јул 2024

Најчешћа питања

1. Одакле потиче вода за пиће?

Насеља која се снабдевају из система "Сињи Вир" су: Књажевац, Васиљ, Подвис, Ргоште, Сува, Црвење, Саставак, Грезна, Глоговац, Булиновац, Балановац, Берчиновац, Горње Зуниче, Доње Зуниче, Јелашница, Јаковац, Петруша, Минићево и Витковац добијају воду са изворишта "Сињи Вир" које се налази непосредно поред Сврљишког Тимока, узводно од насеља Подвис. Ово извориште, током целе године, даје квалитетну воду за пиће као и неопходне количине за снабдевање свих корисника.  

2. Ко врши контролу квалитета воде за пиће?

Систематску (редовну) контролу квалитета воде за пиће у Књажевцу врши лабораторија Зајечарског завода за јавно здравље.

3. Где могу да добијем више информација о квалитету воде за пиће?

Сваки грађанин може да добије више информација о квалитету воде за пиће уколико се обрати служби водовода на телефон 019/ 731-190.

4. Зашто је вода беличаста?

Под „белом водом“ подразумева се вода у коју је продро ваздух у виду мехурића. Користећи стручну терминологију то је „диспергован ваздух“. Мехурићи излазе из чаше воде за тридесетак секунди, тако да се вода потпуно избистри. Узрок појаве „беле воде“ могу да буду неисправне кућне инсталације, које усисавају ваздух. Проблем није од посебног санитарно- хигијенског значаја.

5. Осећа се хлор у води?

Сваки водоводни систем употребљава прописану количину хлора за дезинфекцију воде на извориштима, тако да до крајњег потрошача стигне довољна концентрација хлора, која задовољава критеријуме хигијенске исправности. Дешава се да вода, после дужег стајања у цевима, нарочито ујутру, може имати благ мирис хлора. Ако мирис на хлор смета потрошачу, довољно је оставити отворену славину пар минута и ова појава ће нестати.

6. Да ли су азбестне цеви штетне по здравље?

Став Светске здравствене организације је да азбестна влакна у води за пиће уопште нису штетна по здравље. Опасан је азбестни прах који се уноси у организам путем респираторног тракта.