четвртак 23 март 2023

Спречи да не буде касно!!!

instalacije 696x463ЈКП "Стандард" обавештава све кориснике водоснабдевања да због предстојећих ниских температура и ледених дана прегледају и заштите свје водоводне инсталације и водоводне шахте у циљу спречавања хаварија и кварова услед мраза и ниских температура.

Пре свега, прегледајте све водоводне инсталације како би имали увид које цеви су изложене ниским температурама а које не. Имајте у виду да цеви које се налазе у земљи би требало да су на дубини од 70цм и ниже. Све изнад тога може да заледи.

Изолација водоводних цеви од смрзавања се ради на време, преко пролећа, лета и јесени. Наравно ако стигнете да је обавите током зиме пре пада температуре, то је одлично.

Заштита цеви:

Постоје разна решења, нека су скоро да кажемо бесплатна а за нека је потребно одређено финансијско улагање. Прво да кренемо од јефтинијих решења где можете са парчетом сунђера обмотати цев (у зависности од дужине и дебљине цеви одређујете и димензије сунђера). Ово решење је заступљеније код нас па га можете видети на цевима од чесми најчешће.

Изолација водоводних цеви од смрзавања – типови

– Термо изолација водоводних цеви од смрзавања за температуре до -15 С

– Грејање цеви специјалним грејачима до -25 С

– Комбинација термо изолације водоводних цеви од смрзавања и грејање цеви (обезбеђујете прави             Сибирски режим од -30 и више степени)

Битно је напоменути да се залеђене цеви морају што пре осигурати (чим се одледе) да не би поново долазило да њиховог смрзавања! При овако ниским температурама, обично утопљавање цеви од стране грађана није довољно.

Важна напомена!

Ове мере (изолација цеви, грејање цеви и комбиновање неведених) обезбеђују да се водоводне цеви не заледе али су исто тако потпуно не ефикасне код већ залеђених водоводних цеви. Стога, неопходна је Ваша правовремена реакција како би обавили посао пре смрзавања цеви водовода или канализације. Најбоље је да решите проблем пре зимске сезоне, наравно ако сте у могућности. Тада сте осигурали да будете мирни током хладних зимских дана и ноћи без бојазни да ће Вам се цеви заледити и да ћете остати без воде и канализације. Обезбедите себи мир без непријатности које долазе уз смрзнуте цеви.